Консумирането на порция ориз всеки ден улеснява спазването на диетичен режим на хранене, а и е полезно за здравето, пише „Дейли мейл“.

Ново проучване на учени от медицинския колеж Бейлър показва, че хората, които похапват бял или кафяв ориз, по-лесно се ограничават от други храни през деня. Водещият автор на изследването д-р Тереса Никълс е анализрала консумацията на ориз и хранителните режими на 14 000 възрастни американци. „Нашите резултати показват, че възрастните, които консумират ориз по време на диетата, са по-последователни в спазването й. Те имат и по-високи нива на калий, магнезий, желязо, фолиева киселина и фибри, а и приемат по-малко наситени мазнини и добавени захари“, казва д-р Никълс.

По думите й похапването на ориз е свързано и с консумацията на повече плодове, зеленчуци, месо и боб. Според проучването оризът веднъж дневно създава продължително усещане за ситост.

Оризът осигурява около 100 калории на половин чаша и в него няма глутен. Кафявият ориз пък е 100% пълнозърнеста храна, а белият е богат на вещества като фолиева киселина и желязо. И двата вида ориз са богати на хранителни вещества въглехидрати, които са подходящи при спазването на режим за сваляне на килограми, но същевременно спомагат за поддържането на добро здраве, смятат специалистите. Белият ориз ще обогати менюто по време на диета с повече от 15 витамини и минерали, желязо и цинк. Оризът природно има ниско съдържание на натрий и не съдържа холестерол.

Изследването е публикувано в журнал за здравословно хранене.

Източник: „Дейли мейл